Glastuinbouw kan (nog) niet zonder WKK. De algemene tendens is dat iedereen van het gas af moet. Ook de glastuinbouw. Het moet duurzamer en het liefst zonder productie van CO2 en stikstofoxides. Maar helaas zijn de oplossingen hiervoor nog niet sluitend en wordt het door de overheid met de ODE-verhoging niet makkelijk gemaakt, ziet ook AAB. Daarom komt men met een rekentool om de ODE-effecten door te rekenen.
Duurzame energie niet voldoende aanwezig
Als de tuinbouw meer met elektriciteit gaat verwarmen, dan moet er gezorgd worden dat er voldoende elektriciteit beschikbaar is, stelt AAB. Windmolens en zonne-energie zijn duurzame vormen van energieproductie. Ze hebben echter een nadeel, ze leveren uitsluitend elektriciteit als het waait of als de zon schijnt.
In de toekomst kan dit wellicht opgelost worden met de opslag van elektriciteit. Maar op dit moment is er behoefte aan flexibele opwekcapaciteit. De WKK kan deze rol prima invullen.
Tariefstijging belasting op ketelgas en ODE
De verwachting is dat de belasting op gas en de opslag voor duurzame energie de komende jaren zullen toenemen. Recent hebben de Eerste en Tweede Kamer de forse verhoging van de ODE voor 2020 goedgekeurd. Dit leidt in 2020 tot een forse kostenverhoging voor de inkopers van ketel gas en elektriciteit.
Een bedrijf verbruikt per jaar aan gas 1.500.000m³ en 3.000.000 kWh voor belichting. In 2020 stijgen de tarieven en gaat het bedrijf respectievelijk 22% en 57% meer betalen voor gas en elektriciteit. Het verschil is € 50.198,- (+43%):
WKK: flexibel, betrouwbaar en kostenbesparend
Om bovenstaande problemen te ondervangen kan een WKK uitkomst bieden. Er kan op een flexibele en betrouwbare manier extra elektriciteit opgewekt worden op momenten wanneer de duurzame vormen van energie tekort schieten.
Het bedrijf uit bovenstaand rekenvoorbeeld zou op haar energierekening fors kunnen besparen indien zij haar elektriciteit zelf opwekt met een WKK. De besparing is uiteraard afhankelijk van de specifieke bedrijfssituatie.